Rujukanku :- Alia@My Resepi
Bahan-bahan :- ( saiz:16 cm )
400cc (400ml) susu segar/susu cair
5 sudu besar gula halus
3 biji telur - pada suhu bilik
2 biji telur kuning - pada suhu bilik
2-3 titik esen vanila
Karamel :-
5 sudu besar gula
2 sudu besar air
Cara-cara :-
Sediaan karamel :-
Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana.Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana.Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.
Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan
sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih.
Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi
sedikit susu ke dalam telur tadi.
Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus
dengan api sederhana selama 30 minit atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah
diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar.
Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5
minit. Kemudian bolehlah dibuka.
Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais.
No comments:
Post a Comment