Wednesday, November 16, 2011

IKAN REBUS CICAH AIR ASAM

Assalamualaikum..
Dah beberapa hari  x update blog.. rasa malas sangat... huhu... ikan rebus cicah air asam ni buat  2-3 hari lepas.. Aya guna ikan kembung, kalau nak guna ikan lain pun boleh jugak .. Resepi biasa2 jer...


IKAN REBUS CICAH AIR ASAM
Resepi by :- Aya@kyra-sweethome.blogspot.com


BAHAN-BAHANNYA :-
4 ekor ikan kembung
1 keping asam gelugor
Sedikit garam
Air secukupnya
 

BAHAN-BAHAN AIR ASAM :-
6 biji cili padi

4 biji cili merah
2 biji bawang merah
1 inci belacan
Gula secukup rasa
1/3 cawan jus asam jawa

4 - 5 biji limau kasturi, ambik jusnya
Hirisan bawang besar
Hirisan tomato
Hirisan cili padi
 

CARA MEMBUAT :- 
UNTUK IKAN REBUS :-
Rebus ikan bersama asam gelugur dan garam. Bila ikan dah masak, tutup api. Toskan.


UNTUK AIR ASAM :-
1. Blender atau boleh juga tumbuk cili padi, cili merah, bawang merah, belacan, gula,  jus asam jawa dan jus limau kasturi.
2. Curah air asam ke atas ikan kembung  yang telah direbus tadi.
3. Hias dengan hirisan bawang besar, tomato dan cili padi.
4. Sedia dihidangkan.


1 comment: