Monday, October 24, 2011

HAWAIIAN CHICKEN PIZZA...


HAWAIIAN CHICKEN PIZZA...
Resepi :- kak noorma @ http://dapur-digital.blogspot.com 
Dirujuk & diubahsuai :- Aya @ kyra-sweethome.blogspot.com
 
Pizza Base

Bahan-bahan :-
350g tepung roti - boleh tambah 1-2 s/b jika perlu
3/4 sudu kecil garam - paras rata
1 sudu kecil gula
3 g (1/2 sudu besar) yis kering segera
225 ml air suam
1 sudu besar minyak zaitun atau minyak sawit

 

Cara Membuat :-
Gaulkan tepung bersama yis di dalam mangkuk adunan.
Larutkan garam dan gula dalam air.
Tuangkan air dan minyak ke dlm mangkuk, gaul adunan sekata.
Uli adunan diatas tempat permukaan yang ditabur dengan sedikit tepung sehingga licin dan tidak melekat.
Bulatkan doh tersebut, simpan di dalam mangkuk adunan yang dilenser dgn sket minyak dan ditutup dgn cling film.
Biarkan ianya mengembang 2 kali ganda atau selama 1 jam.
Uli aduan semula untuk keluarkan angin dan bahagikan adunan kpd 2
Canaikan adunan menjadi leper mengikut saiz yg dikehendaki.
Letakkan kedlm dulang pembakar dan biarkan selama 20 minit supaya adunan naik semula.
Cucukkkan sedikit dgn garpu utk mengelakkan ianya menggelembung bila dibakar nanti.
Bakar didlm oven pd suhu 200'C selama 5-8 minit keluarkan.
Sapu sos kemudian taburkan 1/3 campuran keju diikuti bahan inti diakhiri 2/3 campuran keju.
Bakar semula sehingga keju cair dan keperangan ditepi2 nya.

Sos 

Bahan-bahan :-
1 labu bawang besar - dicincang
2 ulas bawang putih - dicincang halus
2 sudu besar minyak
2 biji buah tomato dicincang
3 sudu besar tomato puri
2 sudu besar sos tomato
3/4 sudu kecil gula
1 sudu kecil oregano kering
garam secukup rasa

Cara membuat sos :-
Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bawang putih sehingga layu.
Masukkan buah tomato, semua sos, oregano, gula dan garam
Kacau hingga pekat.


Inti

Bahan-bahan :-
1 biji cili capsicum -dipotong dadu
1 biji buah tomato - potong bulat (Aya x letak xebab xde)
2 keping nenas- dipotong dadu
Sosej-jenama Ayamas - yg ni Aya tambah
Cendawan butang - yg ni Aya tambah
125 g parutan keju mozzarella - kuantiti keju mengikut citarasa masing samada nak kurang atau tambah
125g parutan keju cheddar
1 keping dada ayam- dipotong dadu kemudian ditumis dgn 2 ulas bwng putih, cili flakes dan garam secukup rasa sehingga masak


2 comments: