HAWAIIAN CHICKEN PIZZA...
Resepi :- kak noorma @ http://dapur-digital.blogspot.com
Resepi :- kak noorma @ http://dapur-digital.blogspot.com
Dirujuk & diubahsuai :- Aya @ kyra-sweethome.blogspot.com
Pizza Base
Bahan-bahan :-
350g tepung roti - boleh tambah 1-2 s/b jika perlu
3/4 sudu kecil garam - paras rata
1 sudu kecil gula
3 g (1/2 sudu besar) yis kering segera
225 ml air suam
1 sudu besar minyak zaitun atau minyak sawit
Gaulkan tepung bersama yis di dalam mangkuk adunan.
Larutkan garam dan gula dalam air.
Tuangkan air dan minyak ke dlm mangkuk, gaul adunan sekata.
Uli adunan diatas tempat permukaan yang ditabur dengan sedikit tepung sehingga licin dan tidak melekat.
Bulatkan doh tersebut, simpan di dalam mangkuk adunan yang dilenser dgn sket minyak dan ditutup dgn cling film.
Biarkan ianya mengembang 2 kali ganda atau selama 1 jam.
Uli aduan semula untuk keluarkan angin dan bahagikan adunan kpd 2
Canaikan adunan menjadi leper mengikut saiz yg dikehendaki.
Letakkan kedlm dulang pembakar dan biarkan selama 20 minit supaya adunan naik semula.
Cucukkkan sedikit dgn garpu utk mengelakkan ianya menggelembung bila dibakar nanti.
Bakar didlm oven pd suhu 200'C selama 5-8 minit keluarkan.
Sapu sos kemudian taburkan 1/3 campuran keju diikuti bahan inti diakhiri 2/3 campuran keju.
Bakar semula sehingga keju cair dan keperangan ditepi2 nya.
Larutkan garam dan gula dalam air.
Tuangkan air dan minyak ke dlm mangkuk, gaul adunan sekata.
Uli adunan diatas tempat permukaan yang ditabur dengan sedikit tepung sehingga licin dan tidak melekat.
Bulatkan doh tersebut, simpan di dalam mangkuk adunan yang dilenser dgn sket minyak dan ditutup dgn cling film.
Biarkan ianya mengembang 2 kali ganda atau selama 1 jam.
Uli aduan semula untuk keluarkan angin dan bahagikan adunan kpd 2
Canaikan adunan menjadi leper mengikut saiz yg dikehendaki.
Letakkan kedlm dulang pembakar dan biarkan selama 20 minit supaya adunan naik semula.
Cucukkkan sedikit dgn garpu utk mengelakkan ianya menggelembung bila dibakar nanti.
Bakar didlm oven pd suhu 200'C selama 5-8 minit keluarkan.
Sapu sos kemudian taburkan 1/3 campuran keju diikuti bahan inti diakhiri 2/3 campuran keju.
Bakar semula sehingga keju cair dan keperangan ditepi2 nya.
Sos
Bahan-bahan :-
1 labu bawang besar - dicincang
2 ulas bawang putih - dicincang halus
2 sudu besar minyak
2 biji buah tomato dicincang
3 sudu besar tomato puri
2 sudu besar sos tomato
3/4 sudu kecil gula
1 sudu kecil oregano kering
garam secukup rasa
Cara membuat sos :-
Bahan-bahan :-
1 labu bawang besar - dicincang
2 ulas bawang putih - dicincang halus
2 sudu besar minyak
2 biji buah tomato dicincang
3 sudu besar tomato puri
2 sudu besar sos tomato
3/4 sudu kecil gula
1 sudu kecil oregano kering
garam secukup rasa
Cara membuat sos :-
Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bawang putih sehingga layu.
Masukkan buah tomato, semua sos, oregano, gula dan garam
Kacau hingga pekat.
Masukkan buah tomato, semua sos, oregano, gula dan garam
Kacau hingga pekat.
Inti
1 biji cili capsicum -dipotong dadu
1 biji buah tomato - potong bulat (Aya x letak xebab xde)
2 keping nenas- dipotong dadu
Sosej-jenama Ayamas - yg ni Aya tambah
Cendawan butang - yg ni Aya tambah
125 g parutan keju mozzarella - kuantiti keju mengikut citarasa masing samada nak kurang atau tambah
125g parutan keju cheddar
1 keping dada ayam- dipotong dadu kemudian ditumis dgn 2 ulas bwng putih, cili flakes dan garam secukup rasa sehingga masak
as-salam
ReplyDeletenpk gebu pizza tu..sungguh menyelerakan yummy..
tqvm.. memang gebu dan sedap...
ReplyDelete