Thursday, October 20, 2011

KARI AYAM


KARI AYAM
Resepi :- Aya@kyra-sweethome.blogspot.com

Bahan-bahan :-
1/2 ekor ayam -dipotong
1/2 biji santan kelapa
2 biji ubi kentang - dibelah 4
1 labu bwng besar -potong 4
2 ulas bwg merah -ditumbuk
2 ulas bwng putih -ditumbuk
½ inci halia -ditumbuk
2 sudu besar serbuk kari daging
1 sudu kecil serbuk cili
Kerisik
Sedikit air asam jawa
Sedikit kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga& bunga lawang
1 batang serai -dititik 
2 tangkal Daun kari
Garam secukup rasa
Minyak masak
Air sesukupnya

Cara-cara :-
1. perap ayam bersama serbuk kari, serbuk cili dan kerisik. Masukkan juga sedikit air.
2. Panaskan periuk dan masukkan minyak masak. Tumis kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang & buah pelaga bersama bawang & halia yg telah ditumbuk.
3. Masukkan ayam yang telah diperap tadi.
4. Setelah naik minyak, masukkan air asam jawa, ubi kentang, bawang besar dan santan. 5. Masukkan juga serai yang telah dititik. suaikan rasanya.
6. Tunggu sehingga kentang empuk dan ayam masak, boleh lah tutup api.


No comments:

Post a Comment