BUN COKLAT
Sumber :- Internet
Bahan-bahan :-
A/ Digaul sebati
350 gm tepung roti
150 gm tepung halus
100 gm gula
1 sdt garam halus
30 gm susu tepung
1 sdt bread improver [optional]
1 sdt bread softener [optional]
4 sdt yis kering
350 gm tepung roti
150 gm tepung halus
100 gm gula
1 sdt garam halus
30 gm susu tepung
1 sdt bread improver [optional]
1 sdt bread softener [optional]
4 sdt yis kering
2 sb serbuk koko
B/ campur ke dua bhn2 di bawah kemudian timbang supaya mendapat 265 gm
air
1 biji telur bersaiz kecil, dipukul sedikit
C/
40 gm butter atau 40 gm shortening [salah satu shj]
Cara-cara :-
1. Masukkan bahan B ke dlm A dan uli sehingga licin.
2. Masukkan bahan C dan uli lagi sehingga adunan tidak melekat di tangan.
3. Rehatkan doh selama 30 - 40 minit.
4. Tumbuk doh untuk mengeluarkan angin.
5. Bahagikan doh dan bulat-bulatkan kemudian rehatkan selama 10 minit.
6. Keluarkan angin dari doh dgn cara picit-picit kan doh tersebut kemudian barulah diuli dan dibentuk.
7. Rehatkan doh selama 40 minit atau 1 jam.
8. Sedia utk dibakar.
Kalau guna BM, saya akan masukkan cecair dahulu [bahan B] dan kemudian baru tuang bahan kering [bahan A].
Kemudian set kan utk doh dan biarkan BM bekerja seperti sepatutnya sehingga bunyi bipp..bipp yg pertama dan masukkan bahan C iaitu butter atau shortening. [tapi saya akan melt kan sekejap dgn microwave baru dituang ke dlm BM]. Kemudian BM akan meneruskan proses menguli dgn sendirinya sehinggalah tamat waktu dan akan bunyi bipp..bipp. [kebiasaannya utk doh mengambil masa lebih kurang 1 jam lebih] Lepas itu, keluarkan doh dan tumbuk utk keluarkan angin. Rehatkan sekejap.
Kemudian baru dibentukkan ikut kesukaan dan susun dlm loyang.
Rehatkan lagi selama lebih kurang 40 minit atau lebih atau sehingga naik berkali ganda kembangnya dan panaskan oven dan bakar.
B/ campur ke dua bhn2 di bawah kemudian timbang supaya mendapat 265 gm
air
1 biji telur bersaiz kecil, dipukul sedikit
C/
40 gm butter atau 40 gm shortening [salah satu shj]
Cara-cara :-
1. Masukkan bahan B ke dlm A dan uli sehingga licin.
2. Masukkan bahan C dan uli lagi sehingga adunan tidak melekat di tangan.
3. Rehatkan doh selama 30 - 40 minit.
4. Tumbuk doh untuk mengeluarkan angin.
5. Bahagikan doh dan bulat-bulatkan kemudian rehatkan selama 10 minit.
6. Keluarkan angin dari doh dgn cara picit-picit kan doh tersebut kemudian barulah diuli dan dibentuk.
7. Rehatkan doh selama 40 minit atau 1 jam.
8. Sedia utk dibakar.
Kalau guna BM, saya akan masukkan cecair dahulu [bahan B] dan kemudian baru tuang bahan kering [bahan A].
Kemudian set kan utk doh dan biarkan BM bekerja seperti sepatutnya sehingga bunyi bipp..bipp yg pertama dan masukkan bahan C iaitu butter atau shortening. [tapi saya akan melt kan sekejap dgn microwave baru dituang ke dlm BM]. Kemudian BM akan meneruskan proses menguli dgn sendirinya sehinggalah tamat waktu dan akan bunyi bipp..bipp. [kebiasaannya utk doh mengambil masa lebih kurang 1 jam lebih] Lepas itu, keluarkan doh dan tumbuk utk keluarkan angin. Rehatkan sekejap.
Kemudian baru dibentukkan ikut kesukaan dan susun dlm loyang.
Rehatkan lagi selama lebih kurang 40 minit atau lebih atau sehingga naik berkali ganda kembangnya dan panaskan oven dan bakar.
Inti coklat :-
Aya gunakan coklat masakan (bar)
Roti yang dah kembang |
No comments:
Post a Comment