Tuesday, July 5, 2011

ROTI DAGING BERKEJU


ROTI DAGING BERKEJU
Sumber : k.Noor (Internet)
Dirujuk & diubahsuai :- kyra-sweethome.blogspot.com

Bahan-bahan doh:
200 g tepung roti (strong white bread flour)
3.5 g yis kering (easy bake Yeast)
½ sudu kecil garam (paras rata)
1 ½ sudu besar minyak masak
125 ml air suam (warm)
½ sudu kecil serbuk cili
½ sudu kecil oregano kering


Bahan-bahan inti:
250 g daging cincang
½ labu bawang besar } dimayang
½ sudu besar rempah kurma
1 sudu besar minyak
garam secukup rasa
130 g keju mozzarella } diparut - Aya gantikan dengan cheedar cheese

Cara membuat inti:
Panaskan minyak, tumiskan bawang besar sehingga layu dan wangi
Masukkan rempah kurma, kacau sebentar masukkan daging cincang
Goreng sehingga kering air daging
Masukkan garam secukup rasa
Ketepikan.

Cara membuat doh:
1. Campurkan tepung, yis, garam, serbuk cili, oregano kedlm mangkuk besar. Buat lubang di tengah2nya, tuangkan minyak dan air.
2. Gaul tepung tadi sehingga menjadi doh yg lembut, jika adunan terlalu kering tambahkan 1-2 sudu kecil air lagi mengikut keadaan
3. Uli selama 10 minit sehingga doh menjadi licin dan elastic.
4. Bulatkan doh kemudian letakkan kedlm mangkuk yg telah dilenser dgn sedikit minyak dan tutup dgn cling film.
5. Letak ditempat yg suam selama 1 ½ - 2 jam sehingga doh mengembang 2 kali ganda.
6. Taburkan sedikit tepung ditempat mencanai kemudian canaikan doh menjadi btk segiempat dgn ketebalan 1.5 cm
7. Ratakan inti daging di atasnya diikuti dgn parutan keju
8. Gulung doh tersebut kemas2, kemudian potong kpd 5 bahagian
9. Susunkan potongan doh secara menegak kedlm loyang yg telah dilapik dgn kertas minyak.
10. Pastikan masih ada ruang antara setiap potongan utk mengembang
11. Tutup loyang tersebut dgn cling film selama 1 jam supaya doh tersebut kembang semula
Panaskan oven pd suhu 200’C, bakar selama 30-40 minit sehingga roti keperangan. Hidangkan panas-panas. 

p/s : 
kalau campurkan dengan bread improver (Lecitem Universal) dalam 1 1/2 sudu kecil.. roti tu jadi lebih lembut


No comments:

Post a Comment