TIRAMISU
Sumber :- hanieliza.blogspot.com Bahan A
24 keping biskut tiramisu
250 gm keju cream [philidephia]
150 ml yogurt asli - Aya x letak sebab xde
1/2 cawan gula kastor
1/2 cawan air ]
1 s/ k nescafe ] bancuhkan
serbuk koko
Bahan B
150 ml air ]
1 s/b serbuk agar2 ] masakkan sampai mendideh
Cara
1. Susunkan 12 keping biskut tiramisu.
2. Basahkan biskut tiramisu dengan air nescafee.
3. Pukul keju dan gula sehingga gebu.
4. Masukkan yogurt dan pukul lagi sehingga rata.
5. Masukkan bahan B dan kacau rata.
6. Sapukan sebahagian adunan keju atas biskut tiramisu.
7. Ulangkan lagi untuk lapisan kedua sama saperti lapisan pertama.
8. Ayakkan serbuk koko [coklat] atas lapisan yg kedua.
9. Sejukkan beberapa jam sebelum dihidangkan.
NOTA:
adunan ini memang agak moist dan lembut.. so kena makan secara scooping gitu.. tapi memang sedap..
24 keping biskut tiramisu
250 gm keju cream [philidephia]
150 ml yogurt asli - Aya x letak sebab xde
1/2 cawan gula kastor
1/2 cawan air ]
1 s/ k nescafe ] bancuhkan
serbuk koko
Bahan B
150 ml air ]
1 s/b serbuk agar2 ] masakkan sampai mendideh
Cara
1. Susunkan 12 keping biskut tiramisu.
2. Basahkan biskut tiramisu dengan air nescafee.
3. Pukul keju dan gula sehingga gebu.
4. Masukkan yogurt dan pukul lagi sehingga rata.
5. Masukkan bahan B dan kacau rata.
6. Sapukan sebahagian adunan keju atas biskut tiramisu.
7. Ulangkan lagi untuk lapisan kedua sama saperti lapisan pertama.
8. Ayakkan serbuk koko [coklat] atas lapisan yg kedua.
9. Sejukkan beberapa jam sebelum dihidangkan.
NOTA:
adunan ini memang agak moist dan lembut.. so kena makan secara scooping gitu.. tapi memang sedap..
No comments:
Post a Comment