SOSEJ ROLLS
Resepi :- k.noor (internet)
Dirujuk & diubahsuai :- kyra-sweethome.blogspot.com
Sebenarnya mengikut resepi asal, kak Noor buat sardin rolls tapi Aya gunakan sosej jenama ayamas saja.. versi malas.. hehehe..
Bahan-bahan doh :-
400 g tepung roti (strong white bread flour)
7 g ( 2 sudu kecil ) yis kering
1 sudu kecil garam (paras rata)
50 g mentega }dicairkan
2 sudu besar gula
1 biji telur
100 ml susu segar suam
110 ml air suam
1 biji telur } pukul sket utk sapuan atas roti
1 sudu kecil mentega cair} utk sapuan atas roti
Sosej (jenama Ayamas)
Cara :-
1. Campurkan tepung, yis, garam, dan gula kedlm mangkuk besar.
2. Buat lubang di tengah2nya, tuangkan mentega, susu, air dan telur. Gaul tepung tadi sehingga menjadi doh yg lembut
3. Uli selama 15 minit sehingga doh menjadi licin (tidak melekat di jari) dan elastic.
4. Bulatkan doh kemudian letakkan kedlm mangkuk yg telah dilenser dgn sedikit minyak dan tutup dgn cling film.
5. Letak ditempat yg suam selama 1 ½ - 2 jam sehingga doh mengembang 2 kali ganda
6. Kemudian canaikan doh menjadi btk segiempat dgn ketebalan 1.5 cm
7. Potong 2 (tengah2) kemudian potong jd btk segitiga (spt gambar di atas)
8. Ambil satu bahagian segitiga kemudian canai supaya menjadi nipis serta lebar diatas dan tirus dibwh (lihat gambar)
9. Ambil inti letakkan dibahagian yg lebar kemudian gulung doh tersebut kemas2 sehingga penghujung. Ulang sehingga habis doh
10. Susun di dlm loyang yg telah disapu minyak. Pastikan masih ada ruang antara setiap doh utk mengembang
11. Kemudian tutup loyang tersebut dgn cling film selama 40 minit - 1 jam atau sehingga doh tersebut kembang 2 kali ganda semula
12. Panaskan oven pd suhu 190’C, bakar selama 12 minit kemudian keluarkan sapu dgn telur permukaannya kemudian masuk semula dlm oven selama 4-5 min atau sehingga keperangan. Angkat, sapu dgn mentega cair
13. Sejukkan atas redai besi dan tutup dgn kain bersih (utk mendptkan soft crust)
400 g tepung roti (strong white bread flour)
7 g ( 2 sudu kecil ) yis kering
1 sudu kecil garam (paras rata)
50 g mentega }dicairkan
2 sudu besar gula
1 biji telur
100 ml susu segar suam
110 ml air suam
1 biji telur } pukul sket utk sapuan atas roti
1 sudu kecil mentega cair} utk sapuan atas roti
Sosej (jenama Ayamas)
Cara :-
1. Campurkan tepung, yis, garam, dan gula kedlm mangkuk besar.
2. Buat lubang di tengah2nya, tuangkan mentega, susu, air dan telur. Gaul tepung tadi sehingga menjadi doh yg lembut
3. Uli selama 15 minit sehingga doh menjadi licin (tidak melekat di jari) dan elastic.
4. Bulatkan doh kemudian letakkan kedlm mangkuk yg telah dilenser dgn sedikit minyak dan tutup dgn cling film.
5. Letak ditempat yg suam selama 1 ½ - 2 jam sehingga doh mengembang 2 kali ganda
6. Kemudian canaikan doh menjadi btk segiempat dgn ketebalan 1.5 cm
7. Potong 2 (tengah2) kemudian potong jd btk segitiga (spt gambar di atas)
8. Ambil satu bahagian segitiga kemudian canai supaya menjadi nipis serta lebar diatas dan tirus dibwh (lihat gambar)
9. Ambil inti letakkan dibahagian yg lebar kemudian gulung doh tersebut kemas2 sehingga penghujung. Ulang sehingga habis doh
10. Susun di dlm loyang yg telah disapu minyak. Pastikan masih ada ruang antara setiap doh utk mengembang
11. Kemudian tutup loyang tersebut dgn cling film selama 40 minit - 1 jam atau sehingga doh tersebut kembang 2 kali ganda semula
12. Panaskan oven pd suhu 190’C, bakar selama 12 minit kemudian keluarkan sapu dgn telur permukaannya kemudian masuk semula dlm oven selama 4-5 min atau sehingga keperangan. Angkat, sapu dgn mentega cair
13. Sejukkan atas redai besi dan tutup dgn kain bersih (utk mendptkan soft crust)
No comments:
Post a Comment