Thursday, July 14, 2011

KUIH PAU


Assalamualaikum.. selamat petang...
Untuk minum petang, Aya buat kuih pau.. rasanya memang sedap.. lembut sampai ke petang.. Resepi ni Aya c/p jer dari blog kak Liza.. mintak halal yer kak Liza..

KUIH PAU 
Resepi :- kak Liza - http://hanieliza.blogspot.com

Bahan2 :-
500 gm tepung pau atau tepung gandum - Aya guna tepung pau 'bluekey'
1/2 s/k baking powder
1/2 s/k garam
1 s/b gula
2 s/k yeart mauripan
2 s/b shorterning
250 gm air suam

Cara2 :-
1. Gaul rata semua bahan kecuali air.
2. Masukkan air sedikit-sedikit sehingga habis.
3. Uli sehingga licin[tak lekat ditangan]
4. Tutupkan dgn kain lembab dan biarkan naik 2X ganda.
5. Tumbukkan adunan dan bahagikan adunan menjadi ketulan kecil.
6. Bulatkan dan lmasukkan inti mengikut kesukaan sendiri [inti ayam/kacang merah/kaya/kelapa/daging].
7. Lapikkan adunan diatas keratan daun pisang atau kertas.
8. Rehatkan adunan sehingga naik lagi.
9. Panaskan kukusan.
10. Masukkan adunan dan masakkan selama 10 minit.
11. Buka tudung dengan perlahan supaya air wap tidak menimpa adunan pau.
12. Siap untuk dimakan

INTI AYAM - Aya guna daging)
Bahan :-
300 gm isi ayam/daging [potong dadu kecil]
3 biji kentang [dadu kecil]
1 batang lobak merah kecil [potong dadu kecil]
2 s/b serbuk kari ayam
1 cawan air
garam
gula
daun sup [racik kasar]

Bahan tumis :-
minyak
1 ulas bawang putih [hiris]
3 ulas bawang merah [hiris]

Cara2 :-
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan rempah kari yg telah dibancuh dgn sedikit air, isi ayam dan kacau rata.
3. Masukkan kentang, carrot, garam dan air.
4. Biarkan mendih dan pekat.
5. Bila telah lembut dan pekat boleh masukkan inti dalam mangkuk.


No comments:

Post a Comment