Tuesday, February 22, 2011

Ikan Siakap Kukus



Salam dan selamat malam semua.. sebelum masuk tido, nak kongsi la masakan yang kyra masak untuk makan tengahari tadi.. Resipi ni dari En. Mat Gebu dan resipi asal daripada Chef Florence Tan..

IKAN SIAKAP KUKUS
Sumber : En. Mat Gebu
Resipi Asal : Chef Florence Tan

Bahan :-
1 ekor ikan siakap
1/2 s/t garam
1/2 s/t tepung jagung *
1/2 s/t serbuk lada sulah
3 s/b jus limau kasturi *
1 1/2 s/b minyak masak *
1 1/2 s/k gula *
1/2 s/t garam *
2 batang serai - dihiris halus *
1/2 kuntuk bunga kantan - dihiris halus *
1 helai daun limau purut - dihiris halus *
1/2 inci halia - dihiris halus *
1/2 s/t tepung jagung
1/2 s/t pati ikan bilis

Cara :-
1. Ikan dicuci bersih dan dilumurkan dengan garam, tepung jagung dan serbuk lada sulah. Ketepikan.
2. Dalam bekas yang lain, satukan semua bahan yang bertanda * hingga sebati. ketepikan.
3. Panaskan kukusan dan sediakan bekas tahan panas. Letak ikan tadi dan tuang sosnya.
4. Kukus lebih kurang 10 minit bergantung kepada saiz ikan atau apabila ikan bertukar menjadi warna putih.
5. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment