Sumber Rujukanku :- K.An@periuktanahblogspot.com
Bahan-bahan :- (loyang 7 inci X 7 inci)
4 cawan ubi kayu -siap diparut
2 cawan santan pekat -daripada 1 biji kelapa
1 cawan gula pasir
1/2 sudu teh garam
Cara Membuatnya :-
1. Panaskan ketuhar pada suhu 200 darjah Celcius (api
atas dan bawah). Masukkan semua bahan ke dalam loyang berukuran 7 inci X 7 inci
(atau 6 X 6- bingka agak tebal). Gaul rata hingga gula hancur dan santan
sekata. Ratakan.
2. Masukkan loyang ke dalam ketuhar dan letakkan di rak
paling bawah. Bakar bengkang selama 1 jam - 1 1/2 jam atau hingga bahagian atas
bengkang keperangan. Setelah masak, keluarkan dan Sejukkan lebih kurang 3-5 jam
sebelum dipotong dan dihidang.
Tips dari K.An :-
Untuk mendapatkan bengkang @ bingka yang sedap, lembut dan lemak manis, perlu ikut resepi betul2.. jangan tambah atau kurangkan bahan..
loyang pun tak perlu dilengser kerana santan pekat menyebabkan kuih tidak melekat dan senang dipotong dengan syarat kuih telah cukup disejukkan.
Untuk mendapatkan bengkang @ bingka yang sedap, lembut dan lemak manis, perlu ikut resepi betul2.. jangan tambah atau kurangkan bahan..
loyang pun tak perlu dilengser kerana santan pekat menyebabkan kuih tidak melekat dan senang dipotong dengan syarat kuih telah cukup disejukkan.
No comments:
Post a Comment