Tuesday, May 21, 2013

BENGKANG @ BINGKA UBI KAYU
Sumber Rujukanku :- K.An@periuktanahblogspot.com


Bahan-bahan :- (loyang 7 inci X 7 inci)
4 cawan ubi kayu -siap diparut  
2 cawan santan pekat -daripada 1 biji kelapa
1 cawan gula pasir
1/2 sudu teh garam
sedikit pewarna kuning (Aya x letak sebab ubi dah warna kuning)


Cara Membuatnya :-
1. Panaskan ketuhar pada suhu 200 darjah Celcius (api atas dan bawah). Masukkan semua bahan ke dalam loyang berukuran 7 inci X 7 inci (atau 6 X 6- bingka agak tebal). Gaul rata hingga gula hancur dan santan sekata. Ratakan.
2. Masukkan loyang ke dalam ketuhar dan letakkan di rak paling bawah. Bakar bengkang selama 1 jam - 1 1/2 jam atau hingga bahagian atas bengkang keperangan. Setelah masak, keluarkan dan Sejukkan lebih kurang 3-5 jam sebelum dipotong dan dihidang.


Tips dari K.An :-
Untuk mendapatkan bengkang @ bingka yang sedap, lembut dan lemak manis, perlu ikut resepi betul2.. jangan tambah atau kurangkan bahan..
loyang pun tak perlu dilengser kerana santan pekat menyebabkan kuih tidak melekat dan senang dipotong dengan syarat kuih telah cukup disejukkan.



No comments:

Post a Comment